Wiadomości»

Matura z historii 2019 - termin, informacje, podstawa programowa

Matura z historii 2019 - termin, informacje, podstawa programowa

23 września 2018 19:18
Przyszłoroczny egzamin maturalny rozpocznie się 6 maja 2019 r., gdy uczniowie zmierzą się z językiem polskim. Zdający historię swoją wiedzę sprawdzą 20 maja 2019 r.

Artykuły»

„Będzie o ten list wielka awantura”. Geneza i powstanie Listu 34. Część 1

„Będzie o ten list wielka awantura”. Geneza i powstanie Listu 34. Część 1

24 września 2018 19:46
14 marca 1964 r. Antoni Słonimski – przywódca grupy opozycyjnych członków Związku Literatów Polskich – złożył w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów krótki tekst podpisany przez 34 pisarzy i naukowców. Pomimo skromnej formy, uznaje się go za jeden z pierwszych protestów...

Kultura i sztuka»

Czołg średni 40TP – kompilacja dobrych rozwiązań

Czołg średni 40TP – kompilacja dobrych rozwiązań

24 września 2018 10:01
Polska myśl techniczna, podpatrując tu i ówdzie, kompilowała najlepsze światowe trendy. Czasem były to pomysły dobre o ciekawym efekcie, jak 4TP i 7TP, a czasem coś, co nie przetrwałoby próby czasu, jak 25TP. Ciekawym projektem międzywojennym był na tym tle 40TP.

Nauka»

Matura z historii 2019 - termin, informacje, podstawa programowa

Matura z historii 2019 - termin, informacje, podstawa programowa

23 września 2018 19:18
Przyszłoroczny egzamin maturalny rozpocznie się 6 maja 2019 r., gdy uczniowie zmierzą się z językiem polskim. Zdający historię swoją wiedzę sprawdzą 20 maja 2019 r.

Recenzje»

„Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona)” – M.J. Szymański – recenzja

„Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona)” – M.J. Szymański – recenzja

24 września 2018 08:00
Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce, nawet licząc w tej konkurencji wodę mineralną. A jak wszystko inne, ma też swoją historię i to nie byle jaką – było napojem, sposobem walki o polskość i reklamą kraju. Czym jeszcze? O tym w książce M.J. Szymańskiego.

Wojskowość i Rekonstrukcje»

Czołg średni 40TP – kompilacja dobrych rozwiązań

Czołg średni 40TP – kompilacja dobrych rozwiązań

24 września 2018 10:01
Polska myśl techniczna, podpatrując tu i ówdzie, kompilowała najlepsze światowe trendy. Czasem były to pomysły dobre o ciekawym efekcie, jak 4TP i 7TP, a czasem coś, co nie przetrwałoby próby czasu, jak 25TP. Ciekawym projektem międzywojennym był na tym tle 40TP.

Publicystyka»

Przegląd nowości wydawniczych (XXIII)

Przegląd nowości wydawniczych (XXIII)

17 września 2018 13:33
Przegląd nowości wydawniczych o tematyce historycznej to subiektywny wybór najciekawszych premier w Polsce w nadchodzących czternastu dniach. W co drugi poniedziałek zaprezentujemy kolejne książki, które wybiorą dla Was redaktorzy historia.org.pl. Zapraszamy!