Wiadomości»

KS Rycerz zwycięzcą I turnieju PLWR sezonu 2018/2019. Świetny debiut Legendy Północy

KS Rycerz zwycięzcą I turnieju PLWR sezonu 2018/2019. Świetny debiut Legendy Północy

25 września 2018 18:21
Ubiegłoroczny zwycięzca Polskiej Ligi Walk Rycerskich ponownie potwierdził swoją dominację. W otwierającym nowy sezon turnieju w Grunwaldzie zajął pierwsze miejsce przed drużynami Warsaw Hunters oraz Legendy Północy.

Artykuły»

„Będzie o ten list wielka awantura”. Geneza i powstanie Listu 34. Część 1

„Będzie o ten list wielka awantura”. Geneza i powstanie Listu 34. Część 1

24 września 2018 19:46
14 marca 1964 r. Antoni Słonimski – przywódca grupy opozycyjnych członków Związku Literatów Polskich – złożył w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów krótki tekst podpisany przez 34 pisarzy i naukowców. Pomimo skromnej formy, uznaje się go za jeden z pierwszych protestów...

Kultura i sztuka»

Czołg średni 40TP – kompilacja dobrych rozwiązań

Czołg średni 40TP – kompilacja dobrych rozwiązań

24 września 2018 10:01
Polska myśl techniczna, podpatrując tu i ówdzie, kompilowała najlepsze światowe trendy. Czasem były to pomysły dobre o ciekawym efekcie, jak 4TP i 7TP, a czasem coś, co nie przetrwałoby próby czasu, jak 25TP. Ciekawym projektem międzywojennym był na tym tle 40TP.

Nauka»

Matura z historii 2019 - termin, informacje, podstawa programowa

Matura z historii 2019 - termin, informacje, podstawa programowa

23 września 2018 19:18
Przyszłoroczny egzamin maturalny rozpocznie się 6 maja 2019 r., gdy uczniowie zmierzą się z językiem polskim. Zdający historię swoją wiedzę sprawdzą 20 maja 2019 r.

Recenzje»

„Zaniemówienie” – J. Wydra – recenzja

„Zaniemówienie” – J. Wydra – recenzja

25 września 2018 08:00
Śląskie losy są tragiczne. Mieszkańcy tego terenu zostali mocno doświadczeni zarówno przez III Rzeszę, jak i Armię Czerwoną do spółki z nową władzą ludową. Taki sam los nie ominął mieszkańców Tych, którzy podczas plebiscytów w znaczącej większości opowiedzieli się...

Wojskowość i Rekonstrukcje»

KS Rycerz zwycięzcą I turnieju PLWR sezonu 2018/2019. Świetny debiut Legendy Północy

KS Rycerz zwycięzcą I turnieju PLWR sezonu 2018/2019. Świetny debiut Legendy Północy

25 września 2018 18:21
Ubiegłoroczny zwycięzca Polskiej Ligi Walk Rycerskich ponownie potwierdził swoją dominację. W otwierającym nowy sezon turnieju w Grunwaldzie zajął pierwsze miejsce przed drużynami Warsaw Hunters oraz Legendy Północy.

Publicystyka»

Przegląd nowości wydawniczych (XXIII)

Przegląd nowości wydawniczych (XXIII)

17 września 2018 13:33
Przegląd nowości wydawniczych o tematyce historycznej to subiektywny wybór najciekawszych premier w Polsce w nadchodzących czternastu dniach. W co drugi poniedziałek zaprezentujemy kolejne książki, które wybiorą dla Was redaktorzy historia.org.pl. Zapraszamy!