Wiadomości»

Premiera: „Dziewczęta z Auschwitz” S. Winnik

Premiera: „Dziewczęta z Auschwitz” S. Winnik

17 stycznia 2018 16:16
Wspomnienia dwunastu kobiet, które w młodości przeżyły piekło niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz-Birkenau. „Dziewczęta z Auschwitz” w księgarniach od 24 stycznia, tuż przed 73 rocznicą wyzwolenia obozu.

Artykuły»

Śląskie (również kluski) w Himalajach i nie tylko… Kilka słów o Górnym Śląsku w PRL-u na podstawie spuścizny Jerzego Kukuczki

Śląskie (również kluski) w Himalajach i nie tylko… Kilka słów o Górnym Śląsku w PRL-u na podstawie spuścizny Jerzego Kukuczki

17 stycznia 2018 12:00
O Śląsku w kontekście przynależności państwowej i gospodarce mówi się od dawna i dużo. Znacznie mniej uwagi poświęca się zagadnieniu tożsamości w ujęciu tego regionu jako odrębnego tworu, a już najmniej w kontekście historii najnowszej. Może warto zatem sięgnąć do...

Kultura i sztuka»

Korona Królów. Poznaj streszczenie i godziny emisji odcinków 21-30 historycznej telenoweli TVP

Korona Królów. Poznaj streszczenie i godziny emisji odcinków 21-30 historycznej telenoweli TVP

17 stycznia 2018 18:01
Korona Królów to nowa telenowela historyczna TVP. Odcinki produkcji są nadawane od poniedziałku do czwartku o godz. 18.30. Produkcja jest zaplanowana na 68 odcinków mających po 30 minut.

Nauka»

Świetna akcja edukacyjna. IPN szuka zapomnianych bohaterów niepodległości

Świetna akcja edukacyjna. IPN szuka zapomnianych bohaterów niepodległości

8 listopada 2017 20:49
Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Krakowie zainaugurował kolejną edycję projektu „Kamienie Pamięci”. Zadaniem uczestników będzie odszukanie i opisanie w postaci portfolio wybranego przez siebie nieznanego bohatera walk o niepodległość Polski.  

Recenzje»

„Polscy krzyżowcy. Fascynująca historia wędrówek Polaków do Ziemi Świętej” – A. Teterycz-Puzio – recenzja

„Polscy krzyżowcy. Fascynująca historia wędrówek Polaków do Ziemi Świętej” – A. Teterycz-Puzio – recenzja

18 stycznia 2018 08:00
Dzieje wypraw krzyżowych cieszą się nieustanną popularnością wśród pasjonatów i naukowców, czego dowodem są liczne publikacje na ten temat. Spośród najnowszych na wyróżnienie zasługują Polscy krzyżowcy Agnieszki Teterycz-Puzio.

Wojskowość i Rekonstrukcje»

Powstanie Styczniowe 155 lat później - inscenizacja historyczna

Powstanie Styczniowe 155 lat później - inscenizacja historyczna

14 stycznia 2018 19:46
Dla upamiętnienia 155. rocznicy obchodów Powstania Styczniowego Muzeum Wsi Lubelskiej i Stowarzyszenie Historyczne „Ćwieki„ ze Starościna organizują inscenizację historyczną ”Powstanie Styczniowe 155 lat później”, która odbędzie się w niedzielę, 21 stycznia 2018...

Publicystyka»

Dekorowanie mieszkania obrazami

Dekorowanie mieszkania obrazami

22 grudnia 2017 16:24
Estetycznym wykończeniem ścian w mieszkaniu mogą być obrazy i fotoobrazy. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie i w jaki sposób je umieszczać, aby uzyskać pożądany efekt aranżacyjny i nie zagracić całego pokoju. Przedstawiamy sprawdzone sposoby dekorowania mieszkania obrazami.