Toruński Festiwalu Smaku „Kuchnia historyczna”


Tegoroczny Toruński Festiwal Smaków organizowany podczas Targów Turystycznych Wypoczynek 2015 poświęcony będzie kuchni historycznej. Kucharze i historycy będą przypominać zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury.

Targi_wypoczynek_A5_01_patroni

Wybranych specjałów będzie można posmakować i dowiedzieć się jak je wykonano. Po raz drugi prezydenci miast z województwa kujawsko-pomorskiego przyrządzą obiad według dawnych przepisów, a tradycyjne smakołyki można będzie nabyć na stoiskach renomowanych wytwórców żywności regionalnej i tradycyjnej.

Sobota 14 marca

10.30 - Uroczyste otwarcie.
11.30 - Otwarcie części historyczno-kulinarnej.
11.45 - Toruńskie piernikarstwo (Adam Pokojski).
12.15 - Historyczne wędliny z historyczną musztardą (Piotr Klepacz „Celtyckie Smaki”,
Józef Siadak „Ekologia spod Strzechy”).
12.45 - Zupa cebulowa i sałata grenadierska. Kuchnia armii generała Hallera (Tomasz Welter, trener Kulinarnej Reprezentacji Wojska Polskiego).
13.45 - Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia.
16.00 - „Arkas” króla Jana III Sobieskiego (Maciej Nowicki, szef kuchni i rekonstruktor kulinarny, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie).

Niedziela 15 marca

11.00 - „Kartofer” i zielonka, czyli historyczne sery (Gieno Mientkiewicz, Marek Grądzki).
11.45 - Kuchnia Wielkich Mistrzów: kulinarne tajemnice Krzyżaków (Bogdan Gałązka, restauracja Gothic Cafe, Malbork; Marta Sikorska, UMK Toruń).
12.30 - Kuchnia Copernicusa. Przełom w astronomii i gastronomii (Jarosław Dumanowski, UMK w Toruniu, Sebastian Krauzowicz, restauracja Sfera w Toruniu - Hotel Copernicus).
13.30 - Historyczne piwo i piwowarstwo domowe (Jarosław Najberg, Browar Staromiejski Jan Olbracht, Toruń).
14:15 - Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2014 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków.
15.00 - Obiad prezydencki.
16.00 - Kwaśny Francuz i słodki węgrzyn. Staropolska miłość do wina (dr Dorota Dias-Lewandowska, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia, Jerzy Sztyler).

Organizatorzy: Targi Toruńskie, Urząd Miasta Torunia, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa PTH), Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz