Bawarscy archeolodzy znaleźli 250-letniego precla


Bawarscy archeolodzy dokonali niepowtarzalnego i niezwykle „smakowitego” odkrycia podczas wykopalisk: odnaleźli 250-letniego precla.

250-letni precel, fot. DPA

250-letni precel, fot. DPA

Bawaria, południowa część Niemiec - to właśnie tutaj znaleziono najstarszy w historii precel. Informację tą potwierdziła Silvia Codreanau-Windauer z Bawarskiego Biura do spraw konserwacji zabytków: „Z całą pewnością jest to najstarszy dotychczas znaleziony precel, co stanowi wielką światową sensację. W mojej 30-letniej karierze, jeszcze nigdy nie natrafiłam na obiekt organiczny„. Co więcej, podczas prac wykopaliskowych w bawarskiej Ratyzbonie, znaleziono również zwęglone pozostałości po innych wypiekach: bułkach i croissantach. Codreanau-Windauer zdradziła: ”Wypieki, tradycyjnie pieczone na okres postu, są bardzo dobrze zachowane, gdyż były one przypalone już w procesie pieczenia”. Właśnie nieudanej technice piekarniczej zawdzięczamy to, że możemy dzisiaj podziwiać to niezwykłe znalezisko w tak dobrym stanie. Szczegółowa analiza zwęglonej warstwy, która została pobrana z pieczywa, pozwoliła specjalistom oszacować i stwierdzić, iż prawdopodobnie wypieki powstały pomiędzy 1700 a 1800 rokiem. Przypuszcza się, iż zostały one wyrzucone przez zawiedzionego twórcę.

Do wciąż poszerzającego się grona fanów znaleziska zalicza się również lokalny burmistrz- Joachim Wolbergs, który przyznał: „To odkrycie jest nadzwyczajne, ponieważ pokazuje skrawek tamtejszej codzienności”. Już sama forma obwarzanka ma dla tamtejszych ludzi wielkie znaczenie. Silvia Codreanau-Windauer tłumaczy, iż ich poskręcany kształt symbolizuje skrzyżowane ręce zakonnika. Zakonnicy uznawani są za patronów stolicy regionu - Monachium.

W zeszłym roku wcześniej wspomniane precle włączone zostały do listy produktów regionalnych objętych ochroną Unii Europejskiej (mający na celu ochronę nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności). Oznacza to, że tylko precle stworzone w Bawarii mogą być sprzedawane pod nazwą „Bayerische Brezn„ („Precel Bawarski”). Od wieków, tamtejsi mieszkańcy chwalą się swoim zwyczajem wypiekania lokalnego rarytasu. W Bawarii delicje te najczęściej podawane są w towarzystwie ”Weißwürst” (regionalnej białej kiełbasy) ze słodką musztardą. Oprócz wiekowego pieczywa, archeolodzy poszczycić się również mogą odkryciem pozostałości po drewnianym domu (spekuluje się, iż powstał on w 995 roku n.e.) oraz podstawy miejscowej szubienicy. W planach jest także założenie muzeum poświęconego bawarskiej historii by uczcić stuletnią rocznicę nadania temu miejscu tytułu „Wolnego Państwa Bawarii”.

Źródła: Bavarian archaeologists find 250-year-old pretzel; Archaeologists Unearth 250-Year-Old Pretzel In Germany; 250-Year-Old Pretzel Unearthed by German Archaeologists

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz