Starożytna kuchnia włoska. Skosztuj smaków sprzed 2 tysięcy lat! |
Na terenie wykopalisk archeologicznych w Pompejach ruszyła niecodzienna inicjatywa. Można tam skosztować potrawy przyrządzone według przepisów sprzed 2 tysięcy lat!
Wszystkie potrawy noszą łacińskie nazwy a przygotowywane są z lokalnych produktów. Z inicjatywą odtworzenia kuchni starożytnej wystąpił związek włoskich rolników Coldiretti.
Jako przystawki podawane są: podpłomyk z przyprawami, ser z krowiego mleka ricotta i z owczego. Jest też kapusta z Pompejów i smażona cukinia.
Danie główne to „porcellum assus”, czyli pieczeń ze schabu, a także zapiekanka ze smażonych sardeli (patina de apua fricta).
Na deser podawane są: jabłka, granaty, gruszki i winogrona oraz suszone figi, orzechy i migdały.
Dań starożytnej kuchni można spróbować na terenie wykopalisk w każdą sobotę i wtorek przez najbliższe trzy miesiące.

Pompeje- Żarna zachowane w ruinach piekarni/ CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118557
Lubisz czytać nasze historie?
Na historia.org.pl codziennie opowiadamy dzieje Polski i świata tak, jak na to zasługują - rzetelnie, pasjonująco, z szacunkiem do faktów. Ale żadna opowieść nie przetrwa bez tych, którzy chcą jej słuchać i ją wspierać.
Postaw nam wirtualną kawę - to darowizna, która realnie pomaga nam działać dalej. To dzięki takim gestom możemy nadal pisać o zwycięstwach, bohaterach i wydarzeniach, które zbudowały naszą tożsamość.
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.