Starożytna kuchnia włoska. Skosztuj smaków sprzed 2 tysięcy lat!


Na terenie wykopalisk archeologicznych w Pompejach ruszyła niecodzienna inicjatywa. Można tam skosztować potrawy przyrządzone według przepisów sprzed 2 tysięcy lat!

Wszystkie potrawy noszą łacińskie nazwy a przygotowywane są z lokalnych produktów. Z inicjatywą odtworzenia kuchni starożytnej wystąpił związek włoskich rolników Coldiretti.

Jako przystawki  podawane są: podpłomyk z przyprawami, ser z krowiego mleka ricotta  i z owczego.  Jest też kapusta z Pompejów i smażona cukinia.

Danie główne to „porcellum assus”, czyli pieczeń ze schabu, a także zapiekanka ze smażonych sardeli (patina de apua fricta).

Na deser podawane są: jabłka, granaty, gruszki i winogrona oraz suszone figi, orzechy i migdały.

Dań starożytnej kuchni można spróbować na terenie wykopalisk w każdą sobotę i wtorek przez najbliższe trzy miesiące.

Pompeje- Żarna zachowane w ruinach piekarni/ CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118557

Pompeje- Żarna zachowane w ruinach piekarni/ CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118557

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz