Współczesne piwo wyprodukowane z 220-letnich mikrobów


W Australii wyprodukowano takie same piwo jak w XVIII w. Do jego produkcji wykorzystano się 220-letnie mikroby.

W 1990 r. odkryto wrak statku „Sydney Cove” z 1797 r. u wybrzeży Preservation Island, na północ od Tasmanii. Na jego pokładzie znaleziono 26 butelek z piwem, zaś z jednej z butelek pobrano próbki i wyhodowano mikroby. To one posłużyły do wyprodukowania piwa.

Naukowcy uwarzyli napój alkoholowy według receptury z XVIII w. Piwo ma słodkawy smak, przypominający jabłka. Nie wiadomo, kiedy nowym smakiem cieszyć będą mogli się smakosze piwa, ponieważ mikroby aktualnie posłużą jedynie do badań.

Butelki znajdują się w Muzeum Królowej Wiktorii. Cieszą się zaszczytnym mianem najstarszego piwa świata. W przyszłości naukowcy podejmą próbę zbadania pozostałych butelek, aby odkryć na nowo inne mikroby znajdujące się w nich.

Arturo Petrocelli: Mnisi pijący piwo

Arturo Petrocelli: Mnisi pijący piwo

Lubisz czytać nasze historie?
Na historia.org.pl codziennie opowiadamy dzieje Polski i świata tak, jak na to zasługują - rzetelnie, pasjonująco, z szacunkiem do faktów. Ale żadna opowieść nie przetrwa bez tych, którzy chcą jej słuchać i ją wspierać.
Postaw nam wirtualną kawę - to darowizna, która realnie pomaga nam działać dalej. To dzięki takim gestom możemy nadal pisać o zwycięstwach, bohaterach i wydarzeniach, które zbudowały naszą tożsamość.

Postaw nam kawę za:



Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz