VIII Dni Kultury Staropolskiej. Słowo i smak |
VIII Dni Kultury Staropolskiej to wydarzenie skierowane do turystów odwiedzających zamek, jako dodatkowa atrakcja o charakterze edukacyjno-artystycznym. Główną atrakcją będzie pokaz: Słowo i smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale w wykonaniu znanego z historycznych zainteresowań restauratora krakowskiego Jacka Łodzińskiego i jego restauracji Pod Aniołami.
W pokazie weźmie także udział historyk i znawca kuchni staropolskiej, profesor Jarosław Dumanowski – autor współczesnej reedycji Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw,autorstwa Stanisława Czernieckiego opublikowany w 1682 roku,. W trakcie trwającego kilka godzin pokazu eksperci będą prowadzić rozmowy o tradycjach kulinarnych w dawnej Polsce, a także odpowiadać na pytania oglądających pokaz turystów.
Pokazowi będzie towarzyszył, poprowadzony również przez restaurację Pod Aniołam, warsztat piernikowy dla dzieci - doskonała okazja, aby zaznajomić najmłodszych z dawnymi łakociami, jakże odmiennymi od dzisiejszych. W formie zabawy-quizu zaprezentujemy także uczestnikom imprezy tradycyjne staropolskie przyprawy, z których wiele obecnych jest i dzisiaj w kuchni polskiej.
Kolejnym elementem Dni Kultury Staropolskiej będzie pokaz stołu sarmackiego, dwudniowa wystawa prezentująca naczynia kuchenne i elementy zastaw stołowych ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu, przygotowany przy współpracy z kustoszami działów.
Ogólny scenariusz prezentujący sarmackie tradycje kulinarne oraz związane z nimi - poezję i muzykę, został przygotowany przez Ewę i Olgierda Mikołajskich.
Program:
15 czerwca 2013, sobota
- 10.00-18.00 Stół sarmacki
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku
- 10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy; dziedziniec zewnętrzny
- 10.30-10.55 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski; sala na parterze zamku
- 11.00-11.10 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny
- 11.10-11.35 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny
- 11.45-12.10 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś; sala na parterze zamku
- 12.20-12.30 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny
12.30-12.55 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny
- 13.00-13.25 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska; sala na parterze zamku
- 13.30-13.55 Porcelana cenniejsza niż złoto?
O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś; sala na parterze zamku
- 14.00-14.25 Compendium Ferculorum
O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski; sala na parterze zamku
- 14.30-14.40 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny
- 14.40-15.10 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny
- 15.15-15.40 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno
O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska; sala na parterze zamku
- 15.50-16.00 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum
Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny
- 16.00-16.30 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny
16 czerwca 2013, niedziela
- 10.00-18.00 Stół sarmacki
Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku
- 10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie
Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy; dziedziniec zewnętrzny
- 10.00-17.30 Słowo i Smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale
Pokaz gotowania potraw staropolskich połączony z degustacją potraw,
w wykonaniu restauracji Pod Aniołami; dziedziniec zewnętrzny
- 10.45, 12.45, 14.45, 16.45 Degustacja przysmaków kuchni staropolskiej
- 10.00-17.30 Rozmowy o polskich tradycjach kulinarnych
Prowadzi prof. Jarosław Dumanowski; dziedziniec zewnętrzny
- 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 Szafran, imbir i rozmaryn. Zapomniany smak kuchni staropolskiej
Opowiada prof. Jarosław Dumanowski; dziedziniec zewnętrzny
- 10.00-17.30
Warsztat piernikowy dla dzieci; dziedziniec zewnętrzny
- 18.15-19.30 Najsmaczniejsza poezja staropolska
Spektakl poetycko-muzyczny w wykonaniu Jerzego Zelnika i zespołu muzyki dawnej Camerata Cracowia; dziedziniec wewnętrzny
Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.