Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2013. Regionalny finał w Tokarni


W świętokrzyskim Parku Etnograficznym w Tokarni w niedzielę odbędzie się finał wojewódzki regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Do finału zostały zakwalifikowane m.in. takie produkty jak: perliczka dworska z Kikowa; pieczeń Wincentego z Kunowa; powidła lubaszkowe z Sorbina; podpiwek nieprowicki; opatowskie ciasteczka pokrzywowe; podpłominie; chłopski marchwiorz z Bogorii i ściaw na sadle. W sumie w finale biorą udział 52 produkty podzielone na cztery kategorie: produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Konkursowi towarzyszyć będzie kiermasz potraw tradycyjnych przygotowany przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie, pokazy ginących zawodów oraz występy na scenie. W trakcie trwania imprezy będzie można kupić tradycyjne produkty, takie jak sery, wędliny, miody i owoce z Sandomierza.

Wielki Finał konkursu odbędzie się 22 września 2013 r. w czasie Targów Polagra Food w Poznaniu.

Konkurs organizowany jest od 2000 r. a jego celem jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja. Dla wielu z nich jest to przepustka do znalezienia się na unijnej liście produktów tradycyjnych.

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz