Twierdza Smaków 2019 - II Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Regionalnych na Zamku Czocha |
Majówka w Zamku Czocha będzie w tym roku wyjątkowo smaczna. Od 1 do 4 maja 2019 r. będzie się tam odbywać II Festiwal Kuchni Historycznej i Produktów Regionalnych - Twierdzę Smaków.
Program:
CODZIENNIE W FOSIE
Od średniowiecza do baroku
10. 00 Kuchnia w namiocie – pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków „puri” (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)
11.00 Pokaz produkcji kwasu chlebowego
12.00 Potazie, barszcze, gąszcze, polewki i sapory – historia zupy
13.00 Kuchnia w namiocie – pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków „puri” (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)
14.00 Pokaz produkcji kwasu chlebowego
16.00 Kuchnia w namiocie – pokaz wyrobu kutasików (XVII w.), placków „puri” (czasy krucjat) i podpłomyków (wczesne średniowiecze). Warsztaty robienia pączków królewskich katalońskich (XIV w.)
Stoiska: Potrawy historyczne, świeżo wędzone gęsie piki, bigosiki i limoniaty. Pieczony karp w pięciu gąszczach (czyli na biało, czarno, zielono, żółto, w piernikach), pstrąg z dołu ziemnego w pokrzywach i kurdybanku, pieczenie ryb na patyku, pączki katalońskie, podpłomyki, miody pitne.
Degustacje zawsze o 15.00
1.05. Polewka pokrzywowa z zielenią różną i soczewicą.
2.05 Szczupak wg Pana Tadeusza, czyli Szczuka nie rozkrawana a pieczona, smażona i gotowana
3.05 Kapusta po angielsku (nadziewana)
4.05 Kurczak we flaszy
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
Czar „PRL-u” – powróćmy, jak za dawnych lat w zaczarowany barów świat
Pierogi bryzgane, pomidorowa, galareta z wódką, wuzetka i piwo w kuflu. Pokaż dzieciom, jak wyglądało życie w latach siedemdziesiątych. Woda z prawdziwego saturatora!
Kuchnia wojskowa z czasów I wojny światowej
Grochówka Cara Mikołaja, „Boeuf Stroganof”, kartoszki po żołniersku, bliny oraz inne przekąski, rosyjska herbata z samowarów węglowych, nalewki rosyjskie i kwas chlebowy.
Codzienne degustacje o 11.30 i 16.00.
Polska Smakuje
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa częstuje polskimi zdrowymi przysmakami. Codzienne degustacje o 14.00
Kawiarnia historyczna
Ciasta, ciasteczka naszych babć, prababć i królowych. Różany tort Marii Antoniny i czekoladowo-śmietanowy tor Katarzyny Medycejskiej. Ciastka duszki dla dzieci.
Słodki namiot
Tradycyjne pierniki i ciasta piernikowe z Dolnego Śląska, warsztaty lukrowania pierników,
warsztaty z tworzenia figur i ozdób z masy cukrowej
Codzienne degustacje 12.00, 16.00
Zamkowy stół biesiadny
Przebierz się historyczny strój i zrób sobie zdjęcie na tle Zamku Czocha! Na gości czekają suknie, żupany, peleryny!
DZIEDZINIEC DOLNY
Strefa dziecka
Kulinarna ekipa z Zamku Księcia Henryka uczy jak zrobić pożyteczne rzeczy z owoców, ułożyć warzywne obrazy, policzyć fasolki, bawić się z puszczykiem i malować tarcze. Mnóstwo historycznych gier dla młodszych uczestników festiwalu. Wielki dmuchany zamek dla tych, którzy wolą skakać niż jeść.
DZIEDZINIEC WEWNĘTRZNY
Przysmaki z zamkowej kawiarni. Słynny tort francuskiej królowej Marii Antoniny na bazie płatków różanych i kremu.
RESTAURACJA ZAMKOWA
Specjalne, festiwalowe menu, m.in. pierogi z podrobami, racuchy z fiołkami, gołąbki w liściach winogron, pstrąg Ernsta Guetschowa, florenckie Zuccotto Katarzyny Medycejskiej, wątróbki drobiowe w sosie leśnym i wiele innych pyszności.
PLAC PRZY OGRODZIE
Stoiska komercyjne: stroje historyczne, słodycze, kresowe przysmaki, degustacje
IMPREZY TOWARZYSZĄCE:
Bitwa Regionów – konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich z kilku województw „Bitwa Regionów” organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W dziesięciu stanowiskach zaprezentowane zostaną potrawy tradycyjnej kuchni pochodzące z różnych regionów Polski.
2 maja godz. 12.00 Finał konkursu i wyłonienie zwycięzcy.
1 maja 2019
Warsztaty zielarskie
12.00 i 16.00 Warsztaty prowadzi Krzysztof Kalemba zielarz i botanik, którego pasją jest odkrywanie tajemnic świata roślin i ziół. Zapraszamy na ponad dwugodzinny spacer z fachowcem, który nie tylko pokaże jak odnaleźć potrzebne nam rośliny, ale opowie również o ich barwnej historii. Niepowtarzalna okazja!
Rezerwacja miejsc: i.kislo@amwhotele.pl
DEGUSTACJE ZAMKOWE 10.30, 17.00
Szukaj w tłumie szefów kuchni zamku Czocha. Na tacach będą roznosić zamkowe przysmaki.
2 maja 2019
19.30 WIELKA UCZTA HISTORYCZNA
2 maja zapraszamy na Wielką Ucztę Historyczną przy świecach i pochodniach, tuż pod murami oświetlonego zamku. Zaczynamy od toastu miodem. Wypijemy zdrowie gospodarzy, gości, za pomyślność, za spotkanie. A potem…
Aromatyczne i jędrne śledzie kiszone Smak całkowicie zapomniany, a jednak wyciągnięty otchłani wieków zaskakuje finezją. Podamy je najprościej – ze śmietaną, zielem i kwiatem bluszczyka kurdybanka. Znany już Wam smak śledzi podbijemy… miodem, kruszonymi orzechami, migdałami, korzeniami.
Jagły z zieleniną wszelką i Szwedy do okrasy. Do tego pieczone bulwy wszelakie (czyli topinambur, słonecznik bulwiasty) rzepy a brukwie, marchwie nadziane , które miast ziemniaków pospolite były, podlane saporem białym.
Potrawa mięśna czarno gotowana z przetartymi przez sito powidłami, bogato sprawiona korzeniami zagranicznemi i potrącona tartemi migdałami. Ten smak pieczystego na drobny bigosek skrojony, w gąszczu w owocami, pasternakiem, cebulką… mniam.
Zwieńczeniem dnia wielkiego jest przepiórka w różach. Chrupki ptaszek w saporze z aromatycznych róż, z gąszczem z pieczonych kasztanów, otulony aksamitnymi płatkami.Wety: Tort z kapusty kwaśnej z mleka, jajec i chleba, podany lubo gorący lubo zimny, gotowany w rynce. Drobne słodkości w smakiem zaskakujące.
Wszystko świeże, na ogniu robione.
Zapisy: i.kislo@amwhotele.pl Koszt:120 zł, czas: 2 maja 2019 od godz. 19.30
2 maja godz. 16.00, 3 maja godz. 13.00
WARSZTATY Z SYLWIĄ MAJCHER na Placu Przy Ogrodzie
Sylwia Majcher dziennikarka, trenerka, autorka bloga kuchniawformie.pl oraz książki „Gotuję, nie marnuję” zabierze nas w historyczną podróż do korzeni. Na nowo nauczymy się dostrzegać potencjał wszystkich składników, wykorzystywać je bez marnowania. To kuchnia, która pysznie łączy rozsądek z troską o środowisko. Sylwia Majcher ujawni potencjał liści i obierków. Da im szansę, aby powróciły na stół w zaskakującym wydaniu. Udowodni, jak niemarnowanie jedzenia wpływa na inne aspekty życia.
Zapisy: i.kislo@amwhotele.pl
4 maja
12.00, 15.00 WARSZTATY PIWNE w Werandzie Rycerskiej
Historia piwa na Dolnym Śląsku, kurs profesjonalnej degustacji, pokaz warzenia piwa i prezentacja surowców piwowarskich, degustacja piw rzemieślniczych warzonych na Dolnym Śląsku.
Ilość miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. Warsztaty trwają 1,5 godz. i przeznaczone są dla widzów dorosłych. i.kislo@amwhotele.pl.
Miejsce: Sucha (Zamek Czocha)
Data i godzina: 1-4 maja 2019 r.
Szczegóły: zamekczocha.com
* * *
Zobacz więcej ciekawych wydarzeń historycznych w naszym kalendarzu. Tam też znajdziesz informacje o tym jak zgłosić nam historyczne przedsięwzięcia, o których napiszemy lub zaproponować nam patronat medialny nad wydarzeniem. Możesz wysłać nam także Twoją relację z wydarzenia, którą chętnie opublikujemy. Bądź na bieżąco i polub nas także na Facebooku.
Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.
Super impreza . Polecam
Zamek Czocha to mój top 5 zamków w Polsce, nocne zwiedzanie i imprezy takie jak festwial kuchni historycznej utwierdzają mnie tylko w tym przekonaniu.
Byłem w zamku Czocha kilka lat temu i jadłem tam wspaniałą grochówkę wojskową z kotła kuchni polowej, serwowaną przy okazji inscenizacji zdobycia zamku Czocha przez oddziały polskie i radzieckie.