Francuska bagietka wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO |
Francuski chleb powszedni, czyli bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Bagietka jest najpopularniejszym chlebem we Francji, a jej wpis na Listę UNESCO jest wyrazem uznania dla rzemieślniczej wiedzy i kultury otaczającej ukochany rodzaj pieczywa, który składa się tylko z czterech składników: mąki, wody, soli oraz zakwasu i/ lub drożdży.
Bagietki wymagają specyficznej wiedzy i techniki. Są pieczone przez cały dzień w małych partiach, a jej ostateczny wygląd różni się w zależności od temperatury i wilgotności.
Tradycyjny proces produkcyjny obejmuje etapy, które obejmują ważenie i mieszanie składników, ugniatanie, fermentację oraz ręczne formowanie i oznaczanie ciasta płytkimi nacięciami, zwanymi podpisem piekarza.
Istnieją również praktyki konsumpcyjne i społeczne związane z bagietkami, które odróżniają je od innych rodzajów chleba, takie jak codzienne wizyty w piekarniach w celu zakupu bochenków i specjalne stojaki ekspozycyjne pasujące do ich długiego kształtu. Co roku w Paryżu organizowany jest konkurs na najlepszą paryską bagietką, do której zgłaszają się liczne piekarnie. Triumf w tym konkursie daje piekarzowi przywilej zaopatrywania prezydenta Francji przez rok w swoje bagietki.
Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.