Konferencja: „Kuchnia na przestrzeni dziejów”


W dniach 19-21 października 2011 roku na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej odbędzie się Ogólnopolska Studencko-Doktorancka Konferencja Naukowa „Kuchnia na przestrzeni dziejów”, zorganizowana przez Koło Naukowe Historyków Studentów oraz Koło Naukowe Amatorów Antyku.

W programie przewidziano przede wszystkim wiele „smacznych” referatów. Dowiemy się z nich m.in. jakie było alternatywne zastosowanie warzyw w starożytnej Grecji, jak wyglądały posiłki dyplomatyczne II RP i III RP albo jaką dietę mieli Aztecy. Ciekawych referatów jest jednak znacznie więcej.

Na konferencji o kuchni nie mogło zabraknąć prezentacji i degustacji potraw. W pierwszy dzień Koło Amatorów Antyku UMCS zaprezentuje kuchnię antyczną, a dzień później kuchnię staropolską przedstawi Koło Naukowe Historyków Studentów.

19 października 2011 (środa) Sala Obrad Rady Wydziału Humanistycznego UMCS

9.00 - 9.10 - Uroczyste otwarcie Ogólnopolskiej Studencko-Doktoranckiej Konferencji Naukowej „Kuchnia na przestrzeni dziejów’”

9.10 - 9.30 - Wystąpienie Dziekana Wydziału Humanistycznego UMCS Prof. dra hab. Henryka Gmiterka

9.30 - 10.00 - Wykład Dra hab. Dariusza Słapka z Zakładu Historii Starożytnej UMCS

10.00 - 10.20 - Dyskusja

10.20 - 10.30 - Przerwa na kawę

10.30 - 11.30 - Prezentacja kuchni antycznej przygotowana przez Koło Naukowe Amatorów Antyku UMCS

11.30 - 12.00 – Przerwa

Sala 013B (niski parter) Wydział Humanistyczny UMCS

12.00 - 12.20 - Anna Stelmach (UMCS), Alternatywne zastosowanie warzyw w starożytnej Grecji

12.20 - 12.40 - Joanna Majdanik (UMCS), Medycyna w kuchni starożytnych Rzymian na podstawie Historia Naturalis  Pliniusza, oraz O Sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć Apicjusza

12.40 - 13.00 - mgr Magdalena Nowożeńska (UMCS), Rola rekonstrukcji w badaniach nad antyczną kuchnią śródziemnomorską

13.00 - 13.15 - Dyskusja

13.15 - 14.15 - Przerwa obiadowa

14.15 - 14.45 - Wykład Prof. dra hab. Grzegorza Jawora z Zakładu Historii Gospodarczej UMCS

14.45 - 15.00 - Dyskusja

15.00 - 15.10 - Przerwa na kawę

15.10 - 15.30 - Joanna Aleksandruk (UMCS KL w Białej Podlaskiej), Słowianie. Na „pograniczu’’ kuchni polskiej i bułgarskiej

15.30 - 15.50 - mgr Julia Możdżeń (UMK Toruń), Kulinaria w służbie bogom. Sakralne przeznaczenie uczt u pogańskich Prusów

15.50 - 16.00 - Dyskusja

16.00 - 16.10 - Przerwa na kawę

16.10 - 16.30 - Łukasz Kosiński (UMCS), Stosunek do pożywienia we wczesnośredniowiecznych regułach zakonnych (IV-VI wiek)

16.30 - 16.50 - Jagoda Pajda (UMCS), Nieczysty i nieludzki posiłek wrogów z Tartaru - o symbolice pożywienia Mongołów w opisach podróżników europejskich z XIII wieku

16.50 - 17.10 - Kamil Michaluk (UMCS), Dieta Azteków i jej wpływ na kształt, potęgę i upadek cywilizacji Mexicas

17.10 - 17.25 - Dyskusja

17.25 - 17.30 - Uroczyste zamknięcie pierwszego dnia obrad

20 października 2011 (czwartek) Sala Obrad Wydziału Humanistycznego UMCS

9.00 - 9.10 - Uroczyste Otwarcie drugiego dnia obrad

9.10 - 9.40 - Wykład Dra Janusza Ternesa z Zakładu Historii XVI-XVIII wieku UMCS

9.40 - 10.10 - Wykład Dr Agnieszki Sidorowskiej z Zakładu Historii XVI-XVIII wieku UMCS

10.10 - 10.30 - Dyskusja

10.30 - 11.30 - Prezentacja kuchni staropolskiej przygotowana przez Koło Naukowe Historyków Studentów

11.30 - 11.50 - mgr Agata Świątkowska (UMCS), Kuchnia szlachecka w baroku

11.50 - 12.10 - mgr Magdalena Spychaj (UMK), Kuchmistrzostwo. Tajemnica najstarszej polskiej książki kucharskiej

12.10 - 12.30 – mgr Marta Letka (Uniwersytet Opolski) Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju - kilka uwag o piciu kawy w nowożytnej Polsce

12.30 - 12.50 - Jan Ratuszniak (UŁ), Obraz pijaństwa i zwyczajów kulinarnych społeczeństwa Rosji epoki mikołajewskiej w świetle relacji Amelii Lyons (1849-1853)

12.50 - 13.10 - Dyskusja

13.10 - 14.10 - Przerwa obiadowa

14.10 - 15.30 - Debata naukowa „Reglamentowana żywność w PRL’’ z udziałem pracowników Zakładu Historii Społecznej XX wieku UMCS

15.30 - 15.40 - przerwa na kawę

15.40 - 16.00 - Tomasz Kowal (UMCS), Wyżywienie więźniów obozu koncentracyjnego na Majdanku jako część hitlerowskiego mechanizmu zagłady

16.00 - 16.20 - Paweł Wrona (UMCS), Żywność w zamian za… Zjawisko handlu pomiędzy więźniami obozu na Majdanku a mieszkańcami wsi Dziesiąta

16.20 - 16.30 - Dyskusja

16.30 - 16.35 - Przerwa na kawę

16.35 - 16.55 - Maciej Bielak (UMCS), Posiłki dyplomatyczne w II i III Rzeczypospolitej – analiza porównawcza

16.55 - 17.15 - Tomasz Wicha (UMCS), Pragmatyczne aspekty kulinarnych metafor języka polityki po 1989 roku

17.15 - 17.35 - Karolina Nowak (UMCS), Czekolada E. Wedel na ziemiach polskich w latach 1981 – 2010

17.35 - 17.50 - Dyskusja

17.50 - 18.00 - Uroczyste zamknięcie Obrad

21 października 2011 (piątek) Pomnik Marii Curie-Skłodowskiej

11.00 - 13.00 Zwiedzanie najważniejszych zabytków miasta Lublina zorganizowane przez Koło Naukowe Historyków Studentów

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz