Konferencja: „Kuchnia na przestrzeni dziejów” |
W dniach 19-21 października 2011 roku na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej odbędzie się Ogólnopolska Studencko-Doktorancka Konferencja Naukowa „Kuchnia na przestrzeni dziejów”, zorganizowana przez Koło Naukowe Historyków Studentów oraz Koło Naukowe Amatorów Antyku.
W programie przewidziano przede wszystkim wiele „smacznych” referatów. Dowiemy się z nich m.in. jakie było alternatywne zastosowanie warzyw w starożytnej Grecji, jak wyglądały posiłki dyplomatyczne II RP i III RP albo jaką dietę mieli Aztecy. Ciekawych referatów jest jednak znacznie więcej.
Na konferencji o kuchni nie mogło zabraknąć prezentacji i degustacji potraw. W pierwszy dzień Koło Amatorów Antyku UMCS zaprezentuje kuchnię antyczną, a dzień później kuchnię staropolską przedstawi Koło Naukowe Historyków Studentów.
19 października 2011 (środa) Sala Obrad Rady Wydziału Humanistycznego UMCS
9.00 - 9.10 - Uroczyste otwarcie Ogólnopolskiej Studencko-Doktoranckiej Konferencji Naukowej „Kuchnia na przestrzeni dziejów’”
9.10 - 9.30 - Wystąpienie Dziekana Wydziału Humanistycznego UMCS Prof. dra hab. Henryka Gmiterka
9.30 - 10.00 - Wykład Dra hab. Dariusza Słapka z Zakładu Historii Starożytnej UMCS
10.00 - 10.20 - Dyskusja
10.20 - 10.30 - Przerwa na kawę
10.30 - 11.30 - Prezentacja kuchni antycznej przygotowana przez Koło Naukowe Amatorów Antyku UMCS
11.30 - 12.00 – Przerwa
Sala 013B (niski parter) Wydział Humanistyczny UMCS
12.00 - 12.20 - Anna Stelmach (UMCS), Alternatywne zastosowanie warzyw w starożytnej Grecji
12.20 - 12.40 - Joanna Majdanik (UMCS), Medycyna w kuchni starożytnych Rzymian na podstawie Historia Naturalis Pliniusza, oraz O Sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć Apicjusza
12.40 - 13.00 - mgr Magdalena Nowożeńska (UMCS), Rola rekonstrukcji w badaniach nad antyczną kuchnią śródziemnomorską
13.00 - 13.15 - Dyskusja
13.15 - 14.15 - Przerwa obiadowa
14.15 - 14.45 - Wykład Prof. dra hab. Grzegorza Jawora z Zakładu Historii Gospodarczej UMCS
14.45 - 15.00 - Dyskusja
15.00 - 15.10 - Przerwa na kawę
15.10 - 15.30 - Joanna Aleksandruk (UMCS KL w Białej Podlaskiej), Słowianie. Na „pograniczu’’ kuchni polskiej i bułgarskiej
15.30 - 15.50 - mgr Julia Możdżeń (UMK Toruń), Kulinaria w służbie bogom. Sakralne przeznaczenie uczt u pogańskich Prusów
15.50 - 16.00 - Dyskusja
16.00 - 16.10 - Przerwa na kawę
16.10 - 16.30 - Łukasz Kosiński (UMCS), Stosunek do pożywienia we wczesnośredniowiecznych regułach zakonnych (IV-VI wiek)
16.30 - 16.50 - Jagoda Pajda (UMCS), Nieczysty i nieludzki posiłek wrogów z Tartaru - o symbolice pożywienia Mongołów w opisach podróżników europejskich z XIII wieku
16.50 - 17.10 - Kamil Michaluk (UMCS), Dieta Azteków i jej wpływ na kształt, potęgę i upadek cywilizacji Mexicas
17.10 - 17.25 - Dyskusja
17.25 - 17.30 - Uroczyste zamknięcie pierwszego dnia obrad
20 października 2011 (czwartek) Sala Obrad Wydziału Humanistycznego UMCS
9.00 - 9.10 - Uroczyste Otwarcie drugiego dnia obrad
9.10 - 9.40 - Wykład Dra Janusza Ternesa z Zakładu Historii XVI-XVIII wieku UMCS
9.40 - 10.10 - Wykład Dr Agnieszki Sidorowskiej z Zakładu Historii XVI-XVIII wieku UMCS
10.10 - 10.30 - Dyskusja
10.30 - 11.30 - Prezentacja kuchni staropolskiej przygotowana przez Koło Naukowe Historyków Studentów
11.30 - 11.50 - mgr Agata Świątkowska (UMCS), Kuchnia szlachecka w baroku
11.50 - 12.10 - mgr Magdalena Spychaj (UMK), Kuchmistrzostwo. Tajemnica najstarszej polskiej książki kucharskiej
12.10 - 12.30 – mgr Marta Letka (Uniwersytet Opolski) Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju - kilka uwag o piciu kawy w nowożytnej Polsce
12.30 - 12.50 - Jan Ratuszniak (UŁ), Obraz pijaństwa i zwyczajów kulinarnych społeczeństwa Rosji epoki mikołajewskiej w świetle relacji Amelii Lyons (1849-1853)
12.50 - 13.10 - Dyskusja
13.10 - 14.10 - Przerwa obiadowa
14.10 - 15.30 - Debata naukowa „Reglamentowana żywność w PRL’’ z udziałem pracowników Zakładu Historii Społecznej XX wieku UMCS
15.30 - 15.40 - przerwa na kawę
15.40 - 16.00 - Tomasz Kowal (UMCS), Wyżywienie więźniów obozu koncentracyjnego na Majdanku jako część hitlerowskiego mechanizmu zagłady
16.00 - 16.20 - Paweł Wrona (UMCS), Żywność w zamian za… Zjawisko handlu pomiędzy więźniami obozu na Majdanku a mieszkańcami wsi Dziesiąta
16.20 - 16.30 - Dyskusja
16.30 - 16.35 - Przerwa na kawę
16.35 - 16.55 - Maciej Bielak (UMCS), Posiłki dyplomatyczne w II i III Rzeczypospolitej – analiza porównawcza
16.55 - 17.15 - Tomasz Wicha (UMCS), Pragmatyczne aspekty kulinarnych metafor języka polityki po 1989 roku
17.15 - 17.35 - Karolina Nowak (UMCS), Czekolada E. Wedel na ziemiach polskich w latach 1981 – 2010
17.35 - 17.50 - Dyskusja
17.50 - 18.00 - Uroczyste zamknięcie Obrad
21 października 2011 (piątek) Pomnik Marii Curie-Skłodowskiej
11.00 - 13.00 Zwiedzanie najważniejszych zabytków miasta Lublina zorganizowane przez Koło Naukowe Historyków Studentów
Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.