Twierdza Smaków 2018 - I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej |
Majówka w Zamku Czocha będzie w tym roku wyjątkowo smaczna. Od 1 do 3 maja 2018 r. będzie się tam odbywać I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej - Twierdzę Smaków.
Program:
1 maja 2018, wtorek
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA – „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników – najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 – 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau.
KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 – 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano – pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 – 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkachPokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00 (pokaz specjalny) , 13.00 (pokaz specjalny), 15.00, 17.00
11.00 POKAZ SPECJALNY! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku.
13.00 POKAZ SPECJALNY! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja
15.00 POKAZ SPECJALNY LEONARDA MARYNOWSKIEGO: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!
Kuchnia Sarmacka
10.00 – 18.00
Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 – 18.00 Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
WERANDA RYCERSKA
Akademia Dobrej Formy Piernikarskiej – jedyne w Polsce warsztaty nauki tworzenia drewnianych form piernikarskich.
Godziny warsztatów: 10:00, 12:30, 15:00
Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy a.sliwinska1@amwhotele.pl
SALA KOMINKOWA
Słodko kwaśne –wykłady
11.00 – Michał Śmielak „Z Zagłobą przy stole” – o kuchni szlacheckiej, trunkach i toastach. Kompendium wiedzy, dla tych, którzy chcą zaimponować podczas domówki i nie tylko.
12.00 – Gościwit Malinowski „Kuchnia antycznego Rzymu” – jaka była kuchnia bez ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy i dyni, jak smakowały desery bez czekolady?
Przez cały festiwal w restauracji zamkowej do spróbowania antyczne mleko krojone.
13.00 Krzysztof Borda „Jak to armia maszeruje na brzuchu – czyli krótka historia kuchni polowej
Wiele wynalazków i udogodnień, stosowanych w życiu codziennym miało swoją genezę na polach bitewnych. Armie zawsze poszukiwały skutecznych środków konserwacji czy szybkiego przyrządzania żywności, stąd też np. żywność w puszkach, herbata w torebkach czy kuchenka mikrofalowa.
13.45 Grzegorz Mazur „Compendium ferculorum – rekonstrukcja kulinarna kuchni dworskiej w Pałacu króla Jana III w Wilanowie”
14.00 Joanna Lamparska – „Kochanek, awanturnik i lody” – przygody księcia Pücklera – Muskau, którego nazwiskiem zostały nazwane najsłynniejsze lody w naszej części Europy.
Przez cały festiwal w restauracji i kawiarni zamkowej do spróbowania słynne lody księcia Pücklera.
15.00 Aleksandra Zaprutko – Janicka „Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski”
16.00 – 18.00 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.
Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
2 maja 2018, środa
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 – 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce, aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau.
KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 – 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler – Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem.
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA – „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników – najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
11-00 – 16.00 WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 – 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Kuchnia Sarmacka
10.00 – 18.00
Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 – 18.00 Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
SALA KOMINKOWA
11.00 Aleksandra Zaprutko – Janicka „Okupacji o kuchni, czyli oni to naprawdę jedli!”
Znakomita autorka książek historycznych opowiada o tym, co jedli powstańcy w okupowanej Warszawie i jak radzili sobie ludzie w najtrudniejszych czasach. Będzie m.in. o herbacie z marchwi i prostej zupie kminkowej.
Zupa kminkowa dostępna przez cały dzień na stoisku Kuchni Rycerskiej Małgorzaty Bliskowskiej w zamkowej fosie
12.00 – 13.00 Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – kuchnia historyczna dla dzieci
13.00 – 14.00 Leonard Marynowski – znany rekonstruktor kuchni historycznej opowiada o sosach i przyprawach z dawnych czasów. Po wykładzie degustacja!
14.00 Konkurs na ciasto warowne – prezentacja zgłoszonych deserów (GLORIETTA)
14.30 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.
Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
16.30 Michał Śmielak „Śluby szlacheckie” – zwyczaje weselne i co trafiało na stół, poradnik dla tych, którzy może zechcą urządzić wesele w dawnym stylu.
.18.00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NA CIASTO WAROWNE
3 maja 2018, czwartek
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA – „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników – najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
11.00 – 16.00 WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA – Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 – 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 – 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem
FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 – 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Kuchnia Sarmacka
10.00-18.00
Agencja Eventów Historycznych „Sarmata” prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00-18.00 Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
SALA KOMINKOWA
11.00 Michał Śmielak – „Z Zagłobą przy stole” – o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo? Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.
12.00 Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci
13.00 Małgorzata Bliskowska – Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków.
Znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej
14.00 Krzysztof Borda „Historia samowara i herbaty w Rosji”
Poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego „czaju” z konfiturami.
15.00 Michał Śmielak „Ziemniaki po szlachecku – każdy głupi to kupi” – czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.
Miejsce: Sucha (Zamek Czocha)
Data i godzina: 1-3 maja 2018 r.
Szczegóły: hotelewam.pl
* * *
Zobacz więcej ciekawych wydarzeń historycznych w naszym kalendarzu. Tam też znajdziesz informacje o tym jak zgłosić nam historyczne przedsięwzięcia, o których napiszemy lub zaproponować nam patronat medialny nad wydarzeniem. Możesz wysłać nam także Twoją relację z wydarzenia, którą chętnie opublikujemy. Bądź na bieżąco i polub nas także na Facebooku.
Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.
Szkoda, że taka impreza nie jest w Świętokrzyskim, ale dobrze, że coś zaczyna się dziać z historyczną kuchnią.