Ceremonia parzenia herbaty wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO


Herbata przenika codzienne życie w Chinach, gdzie jest podawana w domach, miejscach pracy, herbaciarniach, restauracjach i świątyniach. Teraz chińska ceremonia parzenia herbaty została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Mieszanka czarnych herbat liściastych / fot. Selena N. B. H., CC-BY-SA 3.0

Ceremonia parzenia herbaty jest ważnym elementem interakcji społecznych i ceremonii, w tym ślubów.

Tradycyjne chińskie techniki przetwarzania herbaty obejmują wiedzę, umiejętności i praktyki związane z zarządzaniem plantacjami herbaty, zbieraniem liści herbaty i jej ręcznym przetwarzaniem.

Są one przekazywane przez rodziny i praktyki, w tym przez producentów herbaty, rolników i artystów, a także przez tych, którzy robią wypieki, które są zwykle podawane z herbatą.

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz