VIII Dni Kultury Staropolskiej. Słowo i smak


VIII Dni Kultury Staropolskiej to wydarzenie skierowane do turystów odwiedzających zamek, jako dodatkowa atrakcja o charakterze edukacyjno-artystycznym. Główną atrakcją będzie pokaz: Słowo i smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale w wykonaniu znanego z historycznych zainteresowań restauratora krakowskiego Jacka Łodzińskiego i jego restauracji Pod Aniołami.

W pokazie weźmie także udział historyk i znawca kuchni staropolskiej, profesor Jarosław Dumanowski – autor współczesnej reedycji Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw,autorstwa Stanisława Czernieckiego opublikowany w 1682 roku,. W trakcie trwającego kilka godzin pokazu eksperci będą prowadzić rozmowy o tradycjach kulinarnych w dawnej Polsce, a także odpowiadać na pytania oglądających pokaz turystów.

Pokazowi będzie towarzyszył, poprowadzony również przez restaurację Pod Aniołam, warsztat piernikowy dla dzieci - doskonała okazja, aby zaznajomić najmłodszych z dawnymi łakociami, jakże odmiennymi od dzisiejszych. W formie zabawy-quizu zaprezentujemy także uczestnikom imprezy tradycyjne staropolskie przyprawy, z których wiele obecnych jest i dzisiaj w kuchni polskiej.

Kolejnym elementem Dni Kultury Staropolskiej będzie pokaz stołu sarmackiego, dwudniowa wystawa prezentująca naczynia kuchenne i elementy zastaw stołowych ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu, przygotowany przy współpracy z kustoszami działów.

Ogólny scenariusz prezentujący sarmackie tradycje kulinarne oraz związane z nimi - poezję i muzykę, został przygotowany przez Ewę i Olgierda Mikołajskich.

Program:

15 czerwca 2013, sobota

  • 10.00-18.00 Stół sarmacki

Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku

  • 10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie

Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy; dziedziniec zewnętrzny

  • 10.30-10.55 Compendium Ferculorum

O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski; sala na parterze zamku

  • 11.00-11.10 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum

Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

  • 11.10-11.35 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej

Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

  • 11.45-12.10 Porcelana cenniejsza niż złoto?

O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś; sala na parterze zamku

  • 12.20-12.30 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum

Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny
12.30-12.55 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej
Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

  • 13.00-13.25 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno

O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska; sala na parterze zamku

  • 13.30-13.55 Porcelana cenniejsza niż złoto?

O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś; sala na parterze zamku

  • 14.00-14.25 Compendium Ferculorum

O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski; sala na parterze zamku

  • 14.30-14.40 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum

Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

  • 14.40-15.10 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej

Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

  • 15.15-15.40 Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno

O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska; sala na parterze zamku

  • 15.50-16.00 Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum

Czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski; dziedziniec wewnętrzny

  • 16.00-16.30 Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej

Zespół z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie; dziedziniec wewnętrzny

16 czerwca 2013, niedziela

  • 10.00-18.00 Stół sarmacki

Pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu;
sala na parterze zamku

  • 10.00-18.00 Wiesz czym to pachnie

Zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy; dziedziniec zewnętrzny

  • 10.00-17.30 Słowo i Smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale

Pokaz gotowania potraw staropolskich połączony z degustacją potraw,
w wykonaniu restauracji Pod Aniołami; dziedziniec zewnętrzny

  • 10.45, 12.45, 14.45, 16.45 Degustacja przysmaków kuchni staropolskiej
  • 10.00-17.30 Rozmowy o polskich tradycjach kulinarnych

Prowadzi prof. Jarosław Dumanowski; dziedziniec zewnętrzny

  • 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 Szafran, imbir i rozmaryn. Zapomniany smak kuchni staropolskiej

Opowiada prof. Jarosław Dumanowski; dziedziniec zewnętrzny

  • 10.00-17.30

Warsztat piernikowy dla dzieci; dziedziniec zewnętrzny

  • 18.15-19.30 Najsmaczniejsza poezja staropolska

Spektakl poetycko-muzyczny w wykonaniu Jerzego Zelnika i zespołu muzyki dawnej Camerata Cracowia; dziedziniec wewnętrzny

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz