PREMIERA: „Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych”, J. Molenda


Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki?

Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy„, nie należałoby zmienić na ”cywilizacja nie może się zacząć bez kucharzy”? Może ta książka choć trochę przybliży czytelnika do rozstrzygnięcia tej kwestii, a jej lektura wyjaśni m.in. również, co ma curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi.

Tytuł: Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych
Autor: Jarosław Molenda
Wydawca: Bellona
Rok wydania: 2016
ISBN/EAN:  9788311143012
Liczba stron: 400
Okładka: miękka
Cena: 34,90 zł

Te artykuły również mogą Cię zainteresować:
Znajdujące się w portalu artykuły nie zawsze prezentują opinie zgodne ze stanowiskiem całej redakcji. Zachęcamy do dyskusji nad treścią przeczytanych artykułów, by to zrobić wystarczy podać swój nick i wysłać komentarz. O naszych artykułach możesz także porozmawiać na naszym forum. Możesz także napisać własny artykuł i wysłać go na adres naszej redakcji.

Zostaw własny komentarz